januar, 2025

Atlungstad Aquavit No.1

Månedens aquavit er Atlungstad Aquavit no 1. Dette er en eldgammeltraver som ble lansert på siste halvdel av 1800-tallet , og som var blant de ledende klassiske aevitter i Norge på begynnelsen av 1900-tallet Akevitten ble tidlig premiert i internasjonale konkurranser. I Antwepen og i London allerede i 1884/1885 fikk denne gullmedalje. Produksjonen av denne opphørte for mange år siden, men ble relansert for 3 – 4 år siden etter at Atlungstad bryggeri ble startet opp igjen. I April 2022 fikk denne «nye» varianten også gullmedalje i konkurranse  med alle typer brennevin.

Atlungstad  Aquavit no 1 er laget av potetsprit basert på poteter som er dyrka på Hedemarken i Stange kommune hvor brenneriet ligger. Også flere av ingrediensene som iinngår i resepten for akevitten er dyrka på Hedemarken Karven som utgjør en vesentlig del av resepten er dyrka på nabogården til Atlungstad Brenneri, Sveen Gård.

Atlungstad Aquavit no 1 er basert  på den tradisjonelle krydderblandingen som var i bruk på tidlig 1900-tallet. De eldste elementene i resepten er lagret i mer enn fem år på sherryfat. Smaken i dag er mer avrundet og mindre fuselpreget enn den opprinnelige versjonen. Smaken av denne er beskrevet som at «det er karven som treffer nasen først, men det er mye anis, pepper, grapefrukt og sitron som kommer gjennom karven» Bruksområdene for denne akevitten er skrevet å være god til sau og lam, gris, drinker og meditasjon. Står seg godt å dikke alene, så det er en all-round akevitt.

Les mer her

 

 

Scroll to Top