desember, 2025

Månedens Akevitt Desember

Bergstaden Juleakevitt

Første bach med Bergstadens Juleaquavit kom oktober 2009 og er en fatlagret akevitt som passer godt til tradisjonell norsk julemat.

Definisjonen på fatlagret akevitt er 6 måneder, men minstekravet er faktisk 4 måneder

I 2013 ble akevitten kåret til Norges beste akevitt i en blindtest utført av akevittekspertisen. Bak akevitten står familiebedriften Vømmel og Dram – en familie med solide røtter i norsk brennevinsproduksjon og akevitten produseres hos Det Norske Brenneri i Grimstad.

  1. Velg riktig glass:Bruk et tulipanformet glass (cognac-, vinglass, eller spesielle akevittglass) for å samle aromaene.
  2. Sving forsiktig:Sving glasset lett for å få aromaene til å frigjøres.
  3. Snus riktig:Før glasset til nesen, men hold det litt unna for å unngå å stikke nesen for langt ned, da sterke alkoholer kan være stikkende. Ta små, forsiktige snus.

 

  • Lukt aroma med preg av delikat karve, mandel og vanilje.
  • Smak Smak av delikat karve, vanilje og krydder. Fin fatsødme og lang avslutning.
  • Farge Mørk gyllen.
  • Råstoff Norsk potetbrennevin, krydderdestillater
  • Metode Trad. akevittproduksjon. Urter- og krydderdestillater blandet med norsk potetsprit.

Litt historikk
Familien Wetten kjøpte Vien gård ved Hamar i 1896. Vien er en av nabogårdene til Sælid spritfabrikk, og samme år solgte familien Sælid seg ut av brenneriet og nabogårdene tok over eierskapet.

Sælid brenneri ble besluttet nedlagt under den store brennerirasjonaliseringen i 1957 og produksjonen ble stoppet i 1959. Eierskap og rettigheter ble da overført til Løiten Brænderi. Fra 1985 ble tredje generasjon av familien Wetten på Vien gård, Bård Wetten, valgt inn i styret for Løiten Brænderi. I 1988 ble Bård Wetten eneeier av Løiten Brænderi et års tid.

I 1989 ble diskuterte Vinmonopolet om en fortsatt skulle produsere norsk akevitt på potetsprit som kostet over 16 kroner literen, eller om en skulle importere sprit til en fjerdedel av prisen. Bård Wetten var en av de som kjempet for potetspriten, og resten av den historien er kjent.

Varemerket Norsk akevitt produseres av norsk potetsprit, og det må være minst 95 prosent norske poteter i produksjonen for at sluttproduktet skal kunne kalles «Norsk akevitt».

Skroll til toppen