Simers Taffel Aquavit
I dag presenterer vi en skikkelig veteran! Simers Taffel har nemlig vært på markedet helt siden 1850 tallet. Den ble den gang produsert av Simers & Co Spritfabrikk & Destillation i Christiania.
Denne bedriften ble etablert i 1857 (noen kilder sier 1851) av handelsborgeren Einar Simers. Simers spesialiserte seg tidlig på å foredle brennevin av varierende spritkvalitet levert fra jordbruksbrenneriene, og han anskaffet det første rektifikasjonsapparatet (rensing) for fremstilling av rektifisert, fuselfritt brennevin i Norge. Den spriten som jordbruksbrenneriene produserte var av meget varierende kvalitet, og mange av brenneriene brukte Simers for å få renset sin egen sprit.
Bedriften fikk i 1883 H.M. Kongens sølvmedalje for sine sprit og mineralvannsprodukter ved Kunst- og Industriutstillingen.
Bedriften ble overtatt av Vinmonopolet i 1925 i for bindelse med at dette ble opprettet. Produksjonen av Simers Taffel er imidlertid videreført i henhold til den gamle oppskriften og produseres nå av Anora. Akevitten har vunnet flere priser og blir også eksportert.
Etiketten som brukes i dag er så godt som lik originalen, det eneste som er forandret er at teksten, rektifisert og fuselfri, er fjernet.
Rektifikasjon
Jeg fikk lyst til å fortelle om en opplevelse jeg har hatt på rektifikasjonsanlegget til Vinmonopolet. På siste halvdel av 70-tallet jobbet jeg i et lite firma i Oslo som bl.a. forhandlet væskemålere, dette være seg vann, kjemikalier, drivstoff og sprit. En dag kom det telefon fra Oven, rektifikasjonsanlegget på Hamar hadde en måler som lekker! Nå er dette anlegget flyttet til Hoff på Gjøvik. Dag og tid ble avtalt, og med ny måler stilte jeg opp foran porten. Sikkerhetsprosedyrene for å komme inn tror jeg ikke står noe tilbake for de de har for å komme ut fra Ullersmo! Jeg ble geleidet bort til en måler som stod og dryppet på gulvet, men det ble ikke vått. De fortalte da at det var 100% i rørene, og dette ble kalt absolutt. Når det traff gulvet bare fordampet det. Jeg skiftet måleren, den ble plombert, og da var jobben gjort. Jeg ble da tatt med på omvisning på anlegget og kunne speile meg i svære blankpussede kobberkjeler. Fikk også se at de fylte 3000 l med fineste 96% som skulle til en fabrikk som laget hårspray og annet. Da bilen var fylt blåste de inn et stoff som gjorde spriten udrikkelig. Så ble jeg fulgt tilbake til porten, men ingen sjekket verktøykassa mi, men jeg hadde jo ikke tatt med meg noen tom flaske!
Dette ble en avsporing, så tilbake til Simers Taffel, dette er hva Vinmonopolet karakteriserer den som:
Lagring : 6 – 9 mnd på godt brukte fat
Smak : Akevitt med god fylde og tydelig preg av karve, sitrus og anis, hint av fat
Farge : Vannklar
Mat : Simers Taffel passer utmerket til sildebordet, fisk og svinekjøtt
Så gjenstår det bare en skål!